Обнова црпне станице у финишу

Грађевински радови на црпној станици у Кишовој бари, која сву отпадну воду из Сремских Карловаца одводи у Дунав, завршени су и када нова хидромашинска опремa буде допремљена и монтирана, обнова тог постројења биће дефинитивно готова. Сва је прилика да ће тај посао бити окончан и пре рока, који је по уговору „зацртан” за 17. април.

– Опрема је поручена и очекује се да ће бити испоручена између 1. и 10. априла – каже шеф општинског Одељења за инвестиције, имовину и грађевинско земљиште Миливој Дувњак, и додаје да је мајсторима потребно још пет дана да је монтирају. – Како ствари стоје, и цена радова биће нешто нижа од уговорене. Након тога следе електрорадови унутар црпне станице, за које смо прошле године од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство добили око шест милиона динара.

Уговорена вредност обнове црпне станице је 12.122.988 динара, од чега је поменути покрајински секретаријат обезбедио нешто више од осам милиона, или 80 одсто. Остатак новца за радове, рачунајући и ПДВ, осигурала је локална самоуправа. Завршетком реконструкције тог посторојења за одвод отпадних вода из Карловаца, биће окончана друга етапа обнове канализационе мреже у центру места.

Прошле године у фебруару реконструисана је мрежа на Тргу Бранка Радичевића. С обзиром на то да пројекат предвиђа обнову мреже од централног трга до црпне станице, укључујући и то постројење, и да је реч о великој инвестицији, у карловачкој општини су одлучили да тај велики посао раде етапно.

Новац за следећу фазу, која подразумева замену цевовода од центра кроз Прерадовићеву улицу до црпне станице, обезбеђен је и чека се расписивање јавне набавке. Управа за капитална улагања АП Војводине на конкурсу за финансирање пројеката у области водоснабдевања и заштите вода одобрила за то 29.856.062 динара. Уговор о додели новца је потписан 23. фебруара, пројекат је спреман, а трошкове његове израде сносила је Општина.

Када сви послови буду завршени, рачуна се да неће бити изливања отпадних вода, што се приликом обилних киша редовно јавља у центру због неодговарајућег профила цеви и њихове дотрајалости, као и чињенице да су многи атмосферску воду усмерили на фекалну канализацију. Дувњак напомиње да се Општина пријавила на конкурс који је расписало Министарство привреде за реконструкцију атмосферске канализације у центру, што би, уколико јој новац буде одобрен, осигурало већу ефикасност свих напора предузетих да се побољша функционисање канализационе мреже.

 

Извор: Дневник (З. Милосављевић / Фотографија: Ђорђе Радивојевић