Обележено 320 година од потписивања Карловачког мира

Пуштањем голубова поред Капеле мира у Сремским Карловцима данас је отпочела церемнија обележавања 320 година од склапања Карловачког мира, а тиме је уједно и послата снажна порука о значају мира за читав регион и Европу. Овом чину крај објекта који је подигнут у знак сећања на мировни споразум који су 26. јануара 1699. године велике силе тог времена постигле у Сремским Карловцима после 16 година ратовања, присиствовале су многобројне званице, међу којима и председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић.

– Карловачки мир и данас представља симбол људских и цивилизацијских тежњи да се супротстављени интереси решавају преговорима и договорима, а не ратом – рекла је Маја Гојковић на свечаности приређеној истим поводом у згради Магистрата у Сремским Карловцима. – Карловачки мир и после 320 година шаље поруку да су преговори и тражење решења којима ниједна страна неће бити потпуно задовољна, а опет ниједна потпуно понижена, најбољи пут да се зауставе страдања и конфликти, што је уједно и подсећање на важност принципа једнакости, равноправности и дијалога. Управо ова начела толико актуелна и важна у савременом свету, овде у Сремским Карловцима су први пут примењена институтом „округлог стола“ како би сви били једнак. Ми који смо се не једном суочавали са чињеницом да сукобе некада не можемо спречити, знамо да је суштински важно да се учини готово све што је у нашој моћи да их избегнемо. За нас је пут мира и просперитета једини пут – остало су странпутице у којима могу напредовати само они који су непријатељи не само другима, већ и свом сопственом народу.

Гојковићева је истакла да се Европа и данас, као и пре 320 година, суочава са бројним политичким и економским изазовима, разликама и интересима и навела да и се Србија у ово савремено доба, као и пре више од три века, налази на ветрометини између запада и истока, а неретко се чују гласови да би требало да се определимо за једну или другу страну.

– Наш одговор је једини могућ – Србија сама бира своју будућност, полазећи од наших националних и државних интереса, уз жељу да развија сарадњу са свим нашим пријатељима и партнерима. Чврсто верујемо да је важно да се и у овим временима за мир, стабилност, и развој морамо борити пре свега сарадњом и дијалогом –нагласила је председница Народне скупштине.

Напоменула је, осврћући се на околности које су довеле до Карловачког мира пре 320 година, да и онда када је дијалог заменио оружје, није било једноставно ни лако доћи до компромисних решења, као што то није лако ни данас. У моменту, како је рекла, када су се огласили топовски плотуни са Петроварадинске тврђаве, а заћутала сва друга оружја, Европа је добила споразум којим је прекинут 16-годишњи рат, уговор који је умногоме одредио историју нашег континента. 

– Постизање мира у сложеним односима у тадашњој Европи, било је у интересу свих држава – казала је Гојковићева. – У сукобу великих сила тог времена за превласт над Балканом, Србија није могла да има активну улогу, али да је била, као и много пута пре и после, центар одигравања историјских догађај. На нашим просторима, где смо безброј пута осетили зло рата и страдања, наизглед се чешће сећамо и обележавамо „ратне јубилеје“, и зато је важно што се данас налазимо на овој правој манифестацији мира.

Истакавши да заједништво и понос представљају темељну вредност Сремских Карловаца, председник општине Ненад Миленковић је рекао на данашњем скупу да „као што током преговора нико од преговарача није имао предност за округлим столом, чак ни приликом уласка у већницу у којој је закључен мировни споразум, него су сви улазили у истом тренутку, тако ни у Карловцима ниједна нација није добила примат у изградњи, него једнаку прилику да покаже оно што зна и уме – да искаже своје најбоље особине и наслеђе.

 – Народи од памтивека славе ратне победе и победнике, заборављајући да је мир време за  много важније подвиге и веће хероје – казао је Миленковић. – Велики бечки рат је за Европу био дуг пут поплочан страхотама и страдањима која су, захваљујући подвигу присебности окончана великим тријумфом помирења. Склапање мира, у датим историјским околностима, представљало је посебну храброст и подухват вредан поштовања.

И зато смо дужни да нашим савременицима и генерацијама које ће доћи кажемо да Капела мира није само историјски споменик, него најбоља лекција да само заједно, уважавајући једни друге, у миру и слози, можемо учинити много.

Обележавању ове значајне годишњице у Сремским Карловцима јуче присуствовали су црногорски конзул у Србији Миодраг Канкараш, аташе за културу руске амбасаде у Београду Александар Kонанихин, отправник послова пољске амбасаде Анџеј Кинђук, епископ сремски Василије, потпредседник Покрајинске владе Иван Ђоковић и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и многи други.

текст: Зорица Милосавњевић // фото: Ђорђе Радивојевић