„Нови Сад 2021“: У „Шетњу кроз наслеђе“ воде два карловачка удружења

Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца и „Еко-флејм“ једина су удружења из Сремских Карловаца чије пројекте из програма „Шетња кроз наслеђе“ ће у овој години финансирати Фондација „Нови Сад 2021“ с по 120.000 динара у бруто износу.

Осим поменутих двају удружења, на конкурс су се још пријавили и „Наше руке“, Музеј пчеларства породице Живановић, „Дунав 1245“ и ОКУД „Бранково коло“, али су они остали без финансијске потпоре. 

Друштво за неговње традиција и развој Сремсих Карловаца ће кроз свој програм „Моја карловачка прича“ из заборава отргнути неколико овдашњих породица и личности, чији животи су дубоко уткани у биће места. Пројекат „Еко-флејма“ под називом „Сећаш ли се оне Дворске баште“ из самог назива недвосмислено указује на намеру подносиоца да на себи својствен начин укаже на вредности тог природног бисера.

Како каже оснивач „Еко-флејма“ Бранко Димитријевић, своје шетње Удружење ће уприличити у време цветања липе, пауловније и yенарике и у програм ће укључити гимназијалце, студенте и старије грађане. Током тих променада учесницима ће бити презентован историјат парка, његови потенцијали, као и дрвеће које су чланови Удружења у једној од претходних акција обележили таблама.

Та два удружења, као и остала која су одабрана на конкурсу, у обавези су да до краја 2019. године спроведу у три наврата програм с којим су конкурисала, а до краја марта и склопе уговор с Фондацијом о реализацији.   

На тај јавни конкурс, чија сврха је подстицања нових тумачења културног наслеђа Новог Сада и Зоне 021, коју чине општине Сремски Карловци, Беочин и Ириг, и укључивање грађана у његову интерпретацију, пристигле су 34 пријаве, од чега су две биле неблаговремене. Фондација је одабрала 11 да финансира, 21 је одбијена, а две су одбачене. Од 1,8 милион динара, с колико пара је Фондација имала у плану да подупре пројекте удружења из Новог Сада, Карловаца, Беочина и Ирига, 1,3 милион ће бити утрошен на одабране програме.    

Смисао конкурса је да се грађани укључе у интерпретацију културног наслеђа изван званичног историјског приказа, уз вредновање и тумачење свакодневног живота, интимних историја и локалних прича. Пропозицијама је дозвољено да се наслеђе презентује кроз шетње, перформансе, представе, изложбе, приказе фотографија, догађаје у сопственом простору и сличне форме који ближе одређују елементе приче.

Извор: Dnevnik.rs