Недеља руског језика и културе у Србији

Руска федерална агенција за послове Заједнице независних држава и сународника који живе у иностранству и за рад на међународној хуманитарној сарадњи (Россотрудничество), заједно са партнером Универзитетом „Синергија“ и удружењем «Наша Србија» из Београда, реализоваће пројекат „Експертно-методичко и информационо праћење организовања комплекса догађаја просветног, образовног и научно-методичког карактера за педагоге у Грчкој, Србији и Црној Гори у циљу побољшања, подржавања и јачања позиција руског језика, као и популаризације руске науке, културе и образовања“. Главни циљ пројекта је одржавање комплекса културно-просветних и образовних догађаја за грађане Србије и Русе који живе у Србији.

Пројекат у Србији биће реализован од 25. до 30. октобра 2016. године у четири града, Београду, Сремским Карловцима, Новом Саду и Крушевцу под називом „Недеља руског језика и културе у Србији“ уз подршку Руског дома и у сарадњи са удружењем „Наша Србија“ из Београда које се бави очувањем српске традиције, културе и језика, а последњих година реализује пројекте који се тичу учвршћивања културних и историјских веза са Русијом као и промовисања руског језика кроз образовне програме и рад са децом и омладином из Србије и Русије.

Основни циљеви и задаци манифестације «Недеља руског језика и културе у Србији» јесте допринос у задовољавању језичких, културних и образовних потреба грађана Србије; стимулисање грађана страних земаља на учење руског језика, учење о култури, науци и образовању, похађање обуке на руском језику; обједињавање грађана Србије и Русије у сферама културе и уметности; позитивна комуникација у круговима младих из Србије и Русије.

Пројекат укључује реализацију више активности, радионица и манифестација које ће, кроз учешће деце и наставника из основних и средњих школа, као и студената и професора факултета у Београду, на јавности занимљив и креативан начин кроз рад са децом и омладином приказати руску културу и језик и традиционалне братске односе Србије и Русије.

Семинар под називом „Пријатељство не познаје границе“ представља окосницу пројекта за чију нам реализацију искрену и пријатељску подршку пружају Филолошки факултет универзитета у Београду и Фонд Руски мир. На семинарима за наставнике руског језика говориће предавачи из Русије: Елена Маркова, доктор филолошких наука на универзитету «Синергија» и Л.С. Аткина научни сарадник на Московском градском педагошком универзитету, као и предавачи из Србије: Ивана Аврамовић и Анита Манић професори руског језика са Филолошког факултета у Беогарду.

У Сремским Карловцима, граду који има велики значај за руску емиграцију након револуције, у среду 26. октобра с почетком у 11 часова уз подршку општине Сремски Карловци биће одржан семинар «Пријатељство не познаје границе» намењен предавачима и педагозима на тему метода предавања руског као страног језика и савеременим начинима и приступима у учењу руског језика.

Поред тога, „Недеља руског језика и културе у Србији“ у осталим градовима понудиће разноврстан програм образовног, креативног и културног карактера међу којима издвајамо такмичење хорова и соло певача руских песама под називом «Руска песма» које ће се одржати у у Београду у Дечјем културном центру, такмичење у познавању граматике руског језика и базар руских ношњи, фолклора и националних јела, као и такмичење дечјих хорова у Културном центру града Крушевца.