Настава из Карловачке због радова премешта се у Светосавски дом

Школска година и у Карловачкој гимназији почеће 1. септембра, али због обнове школе, део од 540 ђака наставу ће похађати у просторијама Светосавског дома (стара општина), које ће бити оспособљене за ту намену.

По речима вршиоца дужности директора Карловачке гимназије Радована Ковачевића, за сада је у школи 15 учионица спремно да прими ђаке, а у Светосавском дому ће им на располагању бити осам до десет.

„За петнаестак дана у згради школе ће бити оспособљено додатних три до пет учионица“, каже Ковачевић и додаје да је у току припрема и опремање оних у Светосавском дому, као и верификација тог простора за наставу. То важи и за Соколски  дом, у којем ће се одвијати часови физичког васпитања.

После више година, захваљујући разумевању челника општине, сала Соколског дома ће нам бити на располагању за физичко васпитање.

Ковачевић напомиње да ће се настава на оба места одвијати у две смене, али није знао да каже докле ће таква ситуација трајати.

„По информацијама из ЈУП-а, који је задужен за реализацију радова и надзор над њима, обнова тече утврђеном динамиком“, каже Ковачевић и додаје да им је извођач радова, новосадско предузеће ГАТ, изашао у сусрет тако што се с реконструкције канализационе и водоводне мреже у тоалетима преселио у учионице.

Из безбедносних разлога двориште ће бити затворено да ученици не би били изложени било каквом ризику, а и бочни улаз неће бити у функцији, него ће су у зграду улазити на главни.

Грађевински инжењер у ГАТ-у Бориша Жарковић каже да ће се 70 одсто наставе одвијати у Карловачкој гимназији, и то у јужном делу зграде. Он напомиње да ће сваке седмице радници ослобађати по једну учионицу, док се не преселе у северно крило.

„Обнавља се комплетна водоводна и канализациона мрежа у школи, а грејна делимично“, каже Жарковић и додаје да ће бити замењени радијатори и вентили који су дотрајали. Пошто инсталације пролазе кроз подове у учионицама, и оне су обухваћене радовима.

Обнова фасаде, водоводне и канализационе мреже и грејних инсталација у Карловачкој гимназији почела је 24. јула. Одвија се у оквиру програма модернизације школа у Србији из фонда Европске инвестиционе банке. Радови по уговору треба да буду завршени у року од девет месеци од тренутка увођења извођача у посао.

Вредност радова је 202.808 евра, без ПДВ-а.

У две школе стотину првака

Настава ће и у карловачкој ОШ „23. октобар” почети у петак, 1. септембра, а у Карловачкој богословији дан касније. У први разред основне школе ове године поћи ће 75 карловачких малишана, мада се очекује да ће њихов број бити нешто већи с првим данима септембра. Они ће бити распоређени у три одељења, а свечани пријем биће им приређен 31. августа у 18 сати у музичком кабинету.

У Карловачкој богословији очекују 25 ученика у првом разреду, колики је и норматив, али ће тачан број знати 1. септембра, када је упис.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић