Након пријемног испита у Карловачкој гимназији испод црте 17 кандидата

Пријемни испит за упис у Карловачку гимназију положио је 161 ученик осмог разреда од 192, колико их је 1. и 2. јуна приступило полагању.

Тридесетједан кандидат није положио пријемни, њих 19 из српског језика и књижевности, а 16 из страног језика, с тим што четири ђака нису положила ниједан тест. Њих 158 положило је испит из енглеског, десет из руског и осам из немачког.

У најстаријој српској гимназији задовољни су резултатима испита и напомињу да је после дуже времена имају разлога за то.

– Први пут после више године имамо 17 ученика испод црте, а другу годину заредом изнад 190 пријављених за полагање – каже директор Карловчке гимназије Радован Ковачевић. – Ове године се пријавило 198 кандидата, лане нешто мење, а дуги низ година тај број се кретао око 160. Евидентно је да, после низа година стагнације, интересовање за упис у нашу школу расте, што нас веома радује.

У први разред Карловачке гимназије сваке године прима се 144 ученика. Они ће и овог пута бити распоређени у одељења према језицима за које су се пријавили, а имали су могућност да бирају енглески, немачки, руски, норвешки, јапански, кинески, шпански, италијански и класичне језике – латински и старогрчки.

Пословично највеће интересовање у Карловачкој гимназији ђаци показују за енглески. За тај језик прима се 48 ученика, а пријавио се 71. Други по популарности је шпански, за који је, као и за све друге језике, резервисано 12 места, а безмало троструко више их је заинтересованих – 33. И за кинески, од када је уведен у Карловачку гимназију, влада велико интересовање. Овог пута на 12 места конкурисао је 21 ђак. За италијански се пријавило 15 ученика, док за норвешки и јапански, који су у наставу увршћени прошле године – 14. Недовољан интерес ђаци показују за класичне језике, за које се ове године пријавило њих десеторо. Исто толико је заинтересованих за руски, а само девет за немачки језик.

Резултати пријемног испита биће објављени сутра, па ће кандидати, доласком у школу, али и преко званичног сајта Карловачке гимназије, моћи да виде да ли су га положили, и како. Све њих очекује и мала матура, па тек када им се саберу сви бодови, знаће се да ли ће сести у клупу најстарије српске гимназије. Упис ће бити 8. и 9. јула.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић