Награђене цветне оазе Сремских Карловаца

Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца ове године је 20. пут организовало наградну акцију „Сачувајмо лепе куће и баште Сремских Карловаца”, тежећи да сачува старе амбијенталне вредности и подстакне суграђане да цвећем и зеленилом оплемене свој животни простор и тако допринесу лепоти места у којем станују.
najlepsa basta
Фото: Dnevnik.rs

Након обиласка пријављених, стручна комисија је донела одлуку да додели пет награда и три похвале.

Жељко Дмитровић из Улице митрополита Стратимировића 154, по оцени комисије, поседује најлепшу савремену башту, иза које стоји дугогодишњи предан рад и љубав власника.

Како каже председница комисије, инжењер хортикултуре Јасна Атанацковић, реч је о изузетно лепо уређеном каскадном врту с пажљиво бираним биљним врстама одлично укомпонованим у амбијент.


Рај туристима на оку

Комисија, коју су осим Јасне Атанацковић, чиниле и Магдалена Граховац из Покрет горана Војводине и Горана Гајиновић из карловчаке општине, одлучила је да ове године похвали Весну Марковић за труд у одржавању зелених површина у Патријаршијском двору и Николу Пралицу у Карловачкој гимназији.

Њихов рад, који домаћини и туристи свакодневно могу да запазе, значајно доприноси изгледу Сремских Карловаца, закључак је комисије.


Међу њима посебно се истичу лепо однеговане кугласте форме.

Врт има вишенаменску функцију, каже Јасна Атанацковић. – Један део намењен је за одмор, други за дечју игру с одговарајућим реквизитима и базеном, а трећи је воћњак.

Награду за сачуван амбијент старе куће и баште деле Теодор Филиповић из Фрушкогорске 18 и Мирјана и Димитрије Пиха из Улице Карловачког мира 5а.

У оба случаја двориште чини савршену целину с амбијентом старе куће, с тим што се у случају Теодора Филиповића истичу завидно однеговани олеандери различитих боја, каквих је у прошлости у Карловцима било на претек. Када је реч о дворишту брачног пара Пиха, лепотом се издвајају  чардаклија, цвеће и четинари.

Наш циљ је да се сачува што више старих амбијената, и награђене две куће су прави примери за то, напомиње Атанацковић.

Боси Кадић из Улице Доситеја Обрадовића 29 припала је награда за лепо уређену јавну површину. Залагање Босе Кадић да оплемени улаз у зграду резултирало је предивним цветним кутком с оригигналним столом и клупама за седење направљеним од палета у две боје, који је, захваљући тој жени, постао место окупљања и дружења станара. Како је истакнуто, то је прави пример који треба да следе и остали и који, осим естетске димензије, има и социолошку.

Савремен врт Божане и Владана Варадинца из Улице Карловачког мира 35 комисија је одлучила да похвали. Како је речено, врт младог пара, настао прошле године, пример је минималистички уређеног дворишта прилагођеног животу савремене породице.

О термину за уручење награда добитници ће бити благовремено обавештени.

З. Милосављевић