На улицама Сремских Карловаца од августа у погону камион за одношење крупног отпада

Јавно комунално предузеће „Белило“ у Сремским Карловцима купило је камион марке „мерцедес“, намењен пре свега за одношење отворених контејнера за крупни отпад.

Како напомиње в. д. директора предузећа Горан Лукић, то возило биће коришћено и у друге сврхе. Како каже, камион је коштао 3.825.000 динара, а новац за куповину обезбедила је локална самоуправа.

„У буџету општине на позицији за капиталне инвестиције ове године обезбеђено је четири милиона динара за куповину камиона“, објашњава Лукић.

„Реч је о половном возилу, увезеном из Норвешке. Набављено је превасходно ради одношења великих отворених контејнера запремине од пет до десет кубних метара, али пошто има раоник и посипач за со, употребљаваћемо га и за уклањање снега. Због његових габарита, за чишћење снеге користићемо га само на главним саобраћајницама, попут улица Петроварадинске, Патријарха Рајачића, Митрополита Стартимировића, Карловачких ђака, на пута према Стражилову и циглани.“

Одношење крупног отпада из Карловаца до сада је обављало инђијско предузеће „Комуналац“, што је општину годишње коштало око два милиона динара. Процена је да ће куповином поменутог возила та услуга сада коштати општину мање јер ће, по речима Горана Лукића, „Белило“ по нижој цени односитити ту врсту отпада на депонију у Инђију.

„Наше предвиђање је да ће се од тренутка када ставимо у функцију камион почетком августа, двоструко више крупног отпада односити на инђијску депонију“, каже Лукић.

„Чињеница да Карловци немају депонију јесте предност, с једне стране, али поскупљује трошкове одношења те врсте смећа.“

Тренутно „Белило“ располаже с пет великих отворених контејнера, распоређених у Петроварадинској улици, на Равном Банстолу и чортановачкој раскрсници. План је, како Лукић каже, да их буде осам. Један је у изради, а ако се покаже потреба да их буде више, набавиће још контејнера. У сарадњи с општином биће донета одлука о томе где ће ти велики контејнери стајати. Лукић напомиње да грађани који имају потребу да се ослободе крупног отпада могу велике контејнере и изнајмити од „Белила“.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић