Мол отворио први депо у Сремским Карловцима

Мађарска нафтна компанија Мол отворила је у Сремским Карловцима депо у којем ће складиштити и обрађивати залихе горива, без, како је саопштено, утицаја на животну околину.

„Депо Мола у Сремским Карловцима је, за ових 15 година, колико компанија послује у овој земљи, највећа инвестиција ове компаније у Србији. И ова инвестиција потврђује да су Србија и Мађарска стратешки партнери. Србија је наш најзначајнији партнер међу западним земљама, а мађарске инвестиције у Србији прелазе пола милијарде евра“, рекао је амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер, наглашавајући да желе још више да јачају и проширују економску и политичку сарадњу са Србијом.

Министар енергетике Србије Александар Антић оценио је да је отварање депоа Мола значајан, не само за ту компанију већ за укупан нафтни бизнис и енергетски систем Србије.

„Мађарска и Србија представљају пример добросуседских односа, који би требало да послуже као узор свима у региону. Последица тог пријатељства и добре атмосфере која постоји између две владе, имамо снажне економске односе, који стално јачају, на свим пољима, укључујући и енергетику“, рекао је Антић, додајући да ова инвестиција потврђује да је „Србија стабилна земља за стране инвестиције“.

„У енергетском смислу ова инвестиција снажно утиче на укупну енергетску сигурност и пружа могућност да имамо више извора снабдевања. За нас је посебно важан овај терминал јер јача тржиште у Србији што ми, као Влада и као друштво, подржавамо“, рекао је Антић.

Директор компаније Мол Србија Анте Аралица рекао је да је у Сремским Карловцима најновији систем убризгавања адитива изграђен тако да чува околину.

„Терминал је опремљен биолошким уређајем за третман отпадних вода и сепаратором уља, а резервоари имају расхладне системе и потребне плутајуће кровове на бензинским обалним танковима како би се смањило испаравање. Транспорт ће бити обављан речним и друмским путем, а надамо се, у будућности, и железничким“, рекао је Аралица.

извор: ртв.рс  // фото: Ђорђе Радивојевић