Место где обитава култура

Извор: Дневник (З. Милосављевић / Фотографија: Ђорђе Радивојевић
Најмлађи сремскокарловачки музеј, јединствени Музеј шибица сликарке Јоване Поповић Бенишек, који овог месеца навршава три године рада, био је у суботу увече прави подијум културе, на којем су се истовремено одиграла два интересантна догађаја. У амбијенту окруженом експонатима – шибицама које потичу из више европских земаља, представљена је путописна књига Мајде Сикошек из Београда „Као ветар кроз Европу“ и изложба старих разгледница из колекције Федора Попадића.

– Идеја ми је од самог почетка била да ово буде како едукативни центар, тако и културни, у којем ће се људи окупљати – каже Јована Поповић Бенишек. – Било је овде до сада много ликовних и радионица друге врсте, изложби… Први пут сам сада објединила три сегмента, које повезује иста тема – путовања. Промоцију књиге о путовањима прати пригодна поставка разгледница Федора Попадића, а и мојих шибица, које су изабране тако да представљају земље о којима је реч у књизи Мајде Сикошек.

Изложба разгледница моћи ће да се погледа две недеље. Иако је радно време музеја од  четвртка до недеље, гледаћу да сваки дан буде отворен за посетиоце. У јануару ће бити отворена изложба дечјих радова из ликовне радионице и радионице арт-терапије штићеника Дневног боравка из Карловаца, а после моја самостална изложба.

Музеј шибица у Сремским Карловцима ауторка књиге „Као ветар кроз Европу“ није нимало случајно одабрала за место промоције. Како је рекла, шибице су у тесној вези с путовањима, у ранијем периоду биле су предмет који су људи као успомену доносили с пута.
– Преко интернета сам пре две године открила Музеј шибица и од тада траје моје пријатељство с власницом – казала је Мајда Сикошек. – Шибице, као и разгледнице којима смо окружени, део су путовања. То је прича о путовању кроз неколико европских земаља. Мислим да бисмо путовања могли сматрати нематеријалном културном баштином јер, захваљујући њима, срећемо нове људе, културе и учимо о њима.

Осим новинарке Јасмине Орељ Дотлић, која је за књгу Мајде Сикошек рекла да је то превенствено путописно штиво, али и књига о једном сну, о путовањима из свог угла говорио је и редитељ Младен Митровић, посебно истичући да је за потребе снимања свог филма „У потрази за сном“ обишао цео свет у последњих пет година трагајући заправо за јунацима свог дипломског филма.