Матурирала педесета генерација ученика Карловачке богословије

Педесета генерација матураната Богословије “Свети Арсеније“ у Сремским Карловцима јуче је завршила школовање, а сви они који су се затекли случајно или намерно јуче испред те школе присуствовали су том свечаном чину и нису могли остати равнодушни. Емоције које су се с разлогом јуче  узбуркале у њиховим бићима пренели су и на своје најближе који су дошли на ову свечаност, пријатеље, познанике , али и пролазнике.

По традицији која вероватно само у овој школи постоји, матуранти су јуче ујутро на наставу отишли свечано обучени , у оделима, како иначе бивају недељом и празником у цркви, и када се огласило последње звоно, сви запевали „Готово је , готово!“. Потом су отишли на ручак и своје следовање, служећи све у трпезарији, дали ученицима првог разреда.Након тога  уследило је певање песама, између осталих и оних које су сами написали, испред врата Богословије и отварање капије и излазак изван дворишта школе, што је симболизовало  почетак новог периода у њиховим животима.

–  Тешко је описати у овом тренутку како се осећа човек који је у септембру 2012. дошао да би дочекао мај 2017.  и могао да  каже да је свршени богослов Карловачке богословије – каже један од матураната Александар Јеличић из Сомбора. – То је пре свега велика част.  Поред тога  то је и велика радост, јер ми одавде, како смо и у песми написали коју смо отпевали, долазимо као деца ,а одлазимо као људи. Заиста је огромна срећа и Богу хвала, ето, како смо уписали, тако смо и завршили. У доброј мери били смо добра генерација, која ће наставити да се дружи, пазимо једни на друге, да одржавамо братски и пријатељски однос , чему смо се учили пет година овде. Сад ћемо свако на своју страну, неко у Америку,неко у Русију, Београд , Фочу. Било је несугласица и свађа, лепих и ружних момената током школовања,али смо  на крају изашли сви као један. То је било потребно постићи,  јер систем богословије је тако конципиран  да настоји да нас научи да ценимо једни друге, да се научимо једној од две највеће Христове заповести, а то је љубав према ближњем. Сматрам да смо као генерација то успели.

По изласку из школе матуранте су на тргу дочекали њихови другови из четвртог разреда и тада су сви  отпевли песму која се с генерације на генерацију преноси. Обичај који се такође највероватније само овде поштује,  јесте да церемонијално матуранти предају матурантски статус „четвртацима“ и тада је настало опште весеље уз трубаче, које се завршило увече на матурској вечери у „Сремском кутку“.

Разредни старешина, протојереј мр Јован Милановић каже да је овде реч о специфичној школи и околностима живота и да је сасвим природно да такав буде и  завршетак школовања.

-Чињеница да пет година проводе заједно и да су упућенији једини на друге због тога, њихово занимање које је другачије и да ће их пут носити на различите стране, чини да сваки крај школовања буде овако прослављен, на свечан начин – истиче професор Милановић.

–  Трудили смо се да их упутимо да пре свега буду људи,  хришћани, а ако Бог неког од њих призове служби свештеничкој, и добри свештеници.

Њих 24  је јуче завршило Богословију. Постали су приправници за полагање матуре. Матуру , која се састоји од седам предмета, полажу од 1. до 11. јуна пред осмочланом комисијом коју чине професори и изасланик Светог Синода.  А онда, како рече Александар, свако на своју страну.

 

Извор: Дневник (З. Милосављевић / Фотографија: Ђорђе Радивојевић