Летња школа црквеног појања у Карловцима

Летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен“, 27. по реду, почиње у Сремским Карловцима у недељу, 28. јула, а завршава се 5. августа, и у њеном раду учествоваће 35 одраслих певача из различитих места Србије, Црне Горе, Мађарске и Аустрије и двадесетак карловачке деце.

Овогодишња школа посвећена је протојереју Ненаду Барачком и митрополиту Дамаскину Грданичком, чуварима традиције српског црквеног појања. Барачком је посвећена и изложба у Завичајној збирци, где ће бити одржан и округли сто о улози те двојице великих поштовалаца и познавалаца појања, што је само једна од новина овогодишњег издања летње школе црквеног појања.

– Овог пута успели смо да изађемо у сусрет вишегодишњим жељама полазника, а то је да школа траје дуже – каже председница Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца, које организује тај музички камп, Драгиња Калинић. – За разлику од досадашњих, ова школа траје дан дуже, односно осам дана. Ново је да ће ове године, осим традиционаланог концерта у Карловачкој гимназији, на којем полазници изводе оно што су вежбали и научили током курса, бити одржана још два. Први пут полазници ће наступити у Новом Саду, у Врту галерија, а другу годину заредом посетиће Темишвар и Савез Срба у Румунији, где ће такође певати.

Осим на концертима, полазници ће, као и свих година пре, певати и на богослужењима у карловачким црквама, а посебно на парастосу у Доњој цркви, у којој је први српски школовани композитор Корнелије Станковић забележио црквено појање. Свакодневно, пре и после подне они ће на пробама увежбавати програм за концерте, а присуствоваће и предавањима која су отворена и за јавност.

Први пут део програма манифестације омиљене у Карловцима одржаваће се у дворишту објекта у Улици патријарха Рајачића 3, који је однедавно Друштво добило на коришћење заједно с Дневним боравком за децу и младе са сметњама у развоју.

Аутор програма школе је др Наташа Марјановић, која је ту улогу лане преузела од проф. др Данице Петровић након њеног четвртвековног руковођења курсом. Диригенткиња хора је Снежана Жујић, појачке групе др Предраг Ђоковић, а дечјег хора мр Милица Андрејевић.

Одржавање школе помогли су Министарство културе и информисања, Епархија сремска, Општина Сремски Карловци, Карловачка богословија, мр Душан Михалек, Музеј пчеларства и винска кућа „Живановић“, те Подрум „Бајило“.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић