Карловчани на врху Европе после 57 година

Карловачки планинари су после више од пола века, поново попели Мон Блан, највиши врх западне Европе. У експедицији Мон Блан 2017., који је успешено организовао Планинарски клуб „Балкан“ из Београда, учествовали су карловчани Зоран Јаковљев и Бранислав Срдић, чланови Планинарско-смучарског друштва „Стражилово“. Експедиција је трајала 12 дана, од 5. до 16. јула и обухватала је успоне на три врха: Гросвенедигер 3674 метра надморске висине (четврти највиши врх Аустрије), Гранд Парадизо 4061 мнв (највиши врх Италије) и Мон Блан 4810 мнв (највиши врх Француске и западне Европе).

На експедицији је учествовало 18 планинара из Србије, Макодоније и Босне и Херцеговине и сви су успешно попели сва три врха. Успоне су карактерисали физички врло напорне и технички захтевне кретње по стенама, глечерима и вечном снегу, по лепим али ипак суровим временским условима.

Овај успон представља један од највећих успеха ПСД „Стражилова“ још од давних времена, када су наши претходници предвођени Радивојем Ковачевићем и Јосипом Матуским, попели Мон Блан августа 1960. године.