Карловачки виноградари прославили Светог Трифуна

Карловачки произвођачи грожђа и вина обележили су данас виноградарску славу, Светог Трифуна на огледном добру Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитерктуру новосадског Пољопривредног факултета, који се налази у насељу Дудара у Сремским Карловцима. По дугогодишњем обичају на овај празник, најпре је обављено благосиљање винограда. Тај чин ове године обавио је секретар Епархије сремске, свештеник Душко Масларић уз молитве богу за напредак, физичко и духовно здравље виноградара и винара, али и оних који једу слатке плодове винове лозе, те да ”благослови, умножи и учини да виногради увек обилно рађају и онима који му верно служе њихове оставе испуни овоземаљским добрима”.

Након освећења и резања славског колача, винова лоза је преливена вином како би се окрепила од зиме, а потом је Милан Ђурђић из винарије „Ђурђић” , симболично орезао први čокот у овој години.

Мада се по предању у орезивање лозе креће од Светог Трифуна, карловачки виноградари су искористили лепо време у јануару да започну тај врло важан посао у винограду. Према речима домаћина славе, директора Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитерктуру доц. др Драгослава Иванишевића, лоза је у добором стању, нису примећена  оштећења и резидба може да се обавља нормално како је планирано за одговарајуће сорте и узгојне облике.

– Претходна година била је сушна и стресна, али је јесен била добра и лоза се мање-више добро припремила за зиму – напомиње Иванишевић. – Оно што може представљати проблем јесте недостатак влаге у земљи. Зима је такође била доста  сушна, али се надамо да ће у наредном периоду бити падавина да донекле надомести тај дефицит. Мања је родност окаца, али не очекујемо велике проблеме због тога. Истог мишљења је и кум славе виноградар и винар Дражен Ђурђић. Он каже да се може очекивати добра година, иако још увек мраз може да изненади.

– И овај снег је добро дошао – каже Ђурђић. –  Прошла година је била изузетно добра, ако ова буде упола као претходна, биће добро. Не очекујемо веће проблеме у виноградима. Ако зима буде на време завршила свој циклус, мислим да ће сви послови бити окончани у року.

После обреда у винограду Департмана, уследила је дегустација вина карловачких произвођача, која на Светог Трифуна увек представља својеврсну презентацију годишње винске продукције.

 

Лабораторија за брзу анализу

Карловачки виноградари и винари добиће ускоро прилику да у лабораторији огледног добра обаве такозвану брзу анализу вина. Како каже директор Департмана Драгослав Иванишевић, у току је процес формирања лабораторије за брзу анализу вина уз подршку Покрајинске владе. Она би требало да буде током маја пуштена у рад и омогућиће винарима и виноградарима да у року од 24 сата добију велики број параметара који ће им олакшати и усмерити процес прераде грожђа и производње вина.

 

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић