Карловачки пензионери прославили велики јубилеј

Седам деценија непрекинутог трајања

Академијом у свечаној сали Карловачке гимназије Удружење пензионера општине Сремски Карловци обележило је данас седам деценија постојања и рада. Овај значајан јубилеј био је повод за штампање монографије, којом су мноштвом фотографија и пропратним текстом чланови удружења дочарали протеклих 70 година.
Како је рекао председник Удружења пензионера Стево Петровић, монографија је посвећена свим члановима од првих до данашњих дана, уз напомену да их је 1946. када је основано удружење, било осамдесетак, а данас више од хиљаду.

Пензионерима је јубилеј честитао председник карловачке општине Ненад Миленковић, истакавши да је локална самоуправа истински поносна на њихово удружење, јер оно не окупља само пензионере, него делује суштински на побољшању опште друштвене заједнице.

– Карловци су намерно или ненамерно последњих 30 година избрисани из сфере политичког и културног живота – рекао је Миленковић. – Заједно са вама пензионерима, локална самоуправа настојаће да врати славне дане, када су великани овог места и српског народа градили значајне зграде, попут Карловачке гимназије у којој се налазимо, али и бринули о људима који немају корицу хлеба. Морамо да будемо свесни да живимо у тешким временима, али заједно са вама, и ми млади, учинићемо све да Сремски Карловци буду место погодно за живот.

Свечаности су, између осталих, присуствовали заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, председник Савеза пензионера Војводине Милан Ненадић, те први човек новосадског удружења пензионера Момо Чолаковић.

У уметничком програму наступили су хор римокатоличке цркве Пресветог Тројства и хор пензионера, ОКУД “Бранково коло”, ученици ОШ “23. октобар” и песник Владимир Рапченко, који уједно и секретар у пензионерском удружењу.

извор: дневник.рс  // текст/фото: Зорица Милосављевић