Карловачке школе и ове године заједно прославиле Савиндан

Прослава Светог Саве у Сремским Карловцима по дугогодишњем обичају започета уочи празника богослужењима у тамошњим црквама, настављена је светом архијерејском литургијом у Саборном храму где су освештани и пререзани славски колачи трију карловачких школа које последњих деценију ипо заједно прослављају школску славу.

Након молитвеног окупљања у Саборној цркви у свечаној сали Карловачке гимназије одржана је традиционална Светосавска академија, коју су приредили ученици и професори ОШ „23. октобар“, Богословије „Свети Арсеније“ и школе домаћина – најстарије српске гимназије, чији се директор Радован Кнежевић у обраћању поводом школске славе нарочито осврнуо на миротворачку мисију светитеља Саве.

Међу високим званицама овогодишњој прослави првог српског архиепископа у Карловачкој гимназији присуствовао је њен некадашњи ђак, а садашњи министар одбране Александар Вулин, који је истакао да та школа од оснивања до данас сведочи међу Србима где год да живе „колико дуго смо трајали и колико ћемо још часно и достојанствено трајати“.

„Свака генерација карловчких ђака је излазила увек из ове школе праћена  погледима патријараха, владика, писаца, песника, ратника, ношена поруком „Браћа Анђелићи српском народу“, свесни да ово није сасвим обична школа, да није као све друге, не зато што је најстарија и зато што је у Карловцима, него зато што је увек била посвећена добру свог народа, земљи, снази традиције“, рекао је Вулин.

Додао је, да смо под овим сводом имали прилику да учимо од бољих од себе не бисмо ли и ми постали мало бољи.

„Ако могу вама млађима нешто да кажем, онда је то – волите свој народ и немојте га се стидети ни када изгледа слабији и неукији, ни ако неки други имају виша достигнућа, волите га због онога што јесте и може да буде и што је учинио вама да будете баш такви какви јесте“, рекао је он.

Министар Вулин је гимназији у име Министарства одбране поклонио стотину књига, а  вогодишњи кум славе директор пословнице Ерсте банке Миленко Ушћумлић даривао је по гимназијалца из сваког разреда новчаним износом и банковним рачуном. Епископ сремски Василије је по традицији ауторима најбољих есеја о Светом Сави уручио пригодне поклоне – првопласираној гимназијалки Љиљани Брадић, Исидори Вуковић, која је освојила друго место и трећепласираној Дијани Чуде. То је учинио и директор основне школе Горан Маравић за најбоља решења лога за еко школу – Дорис Билић, Огњени Божовић и Луки Јуришићу.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић