КАРЛОВАЧКА СКУПШТИНА Зелено светло за ревизију завршног рачуна

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Против одлуке о ангажовању ревизора изјаснили су се одборници Српске радикалне странке, док се троје чланова одборничке групе „Заједно за Карловце” уздржало од гласања.

Одборници карловачке скупштине усвојили су на јучерашњем заседању Одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије консолидованог завршног рачуна Општине за 2018. годину, Акциони план за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности у Сремским Карловцима од 2019. до 2021, као и извештаје о раду Туристичке организације и Општинског правобранилаштва у прошлој години. Једногласно је прихваћено решење о разрешењу Јагоде Агбабе чланства у Школском одбору Основне школе „23. октобар” због тога што је на прошлој седници изабрана за чланицу Општинског већа.

Против одлуке о ангажовању ревизора изјаснили су се одборници Српске радикалне странке, док се троје чланова одборничке групе „Заједно за Карловце” уздржало од гласања. Као главну примедбу на предлог да се ангажује ревизор, шеф одборничке групе „За боље и поштеније Сремске Карловце“ Драган Тришић изнео је да је пракса показала да то кошта око 350.000 динара, а заузврат се добије извештај на страници папира А-4 формата у којем пише да је пословање у складу са законом, без икаквог доказа за такву тврдњу. Подсетио је на то да је за завршни рачун у 2017. ангажован ревизор који је у извештају навео да је пословање Општинске управе и општине било законито, да би Државна ревизорска институција после утврдила да је локална самоуправа противзаконито потрошила 31,2 милион динара.

Против одлуке о ангажовању ревизора изјаснили су се одборници Српске радикалне странке, док се троје чланова одборничке групе „Заједно за Карловце” уздржало од гласања

На рачун извештаја о раду општинске Туристичке организације опозиција је такође изрекла доста критика. Туристичкој организацији је, осим критике на сам текст, из којег је изостао извештај о раду Управног одбора, за који је речено да је неквалификовано тело, замерено то што нема визију развоја туризма. Проф. др Славко Кеврешан из одборничке групе „Заједно за Карловце” истакао је да је унапређење и развој туризма главни задатак Туристичке организације, у чему битну улогу има и њен управни одбор, а тако нешто се не назире у извештају о раду.

Председник општине Ненад Миленковић је, одговарајући на примедбе опозиције, истакао да оне не стоје и као један од аргумената навео да је до пре годину и нешто више, због радова на путу на Банстолу било готово немогуће туда доћи до Карловаца и да је путна инфраструктура била слична оној која постоји у ратом захваћеним подручјима. Напоменуо је да се у наредном периоду очекује подршка Министарства трговине, туризма и телекомуникација од 5,5 милиона динара за јавне тоалете и туристички инфо-центар, који би требало да стоји прекопута железничке станице.

– Стање у туризму апсолутно иде професионалном путањом када говоримо о инфраструктурним пројектима, уз подршку Покрајинске и Републичке владе –  устврдио је Миленковић. – Ти пројекти, који треба да поспеше развој туризма, као и међународно путничко пристаниште, директно ће утицати на комплетну туристичку понуду и већи број страних и домаћих туриста.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић