Карловачка гимназија после 35 година добија нову фасаду

Дугоочекивана и најављивана обнова фасаде Карловачке гимназије је почела.

Радници новосадског предузећа ГАТ увелико постављају скеле с дворишне стране зграде најстарије српске гимназије, а како сазнајемо од вршиоца дужности директора школе Радована Ковачевића, паралелено с обновом фасаде, реконструисаће се и водоводна и канализациона мрежа.

“Радовима ће бити обухваћена замена санитарија у свим тоалетима у школи и грејних инсталација, које су у лошем стању, изузев радијатора“, објашњава Ковачевић.

Додаје да би требало да буду санирани и неки од прозора.

“Обнова фасаде и водоводне и канализационе мреже одвијаће се истовремено, зато што је део оштећења на фасади настао управо због влаге коју су дотрајале инсталације узроковале. Рок за завршетак радова је, по уговору, 270 дана, а када почне настава, водићемо рачуна о томе да се и посао и образовни процес одвијају несметано”, вели Ковачевић.

Радови у Карловачкој гимназији део су програма модернизације школа у Србији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а финансира их Европска инвестициона банка. Карловачка општина била је у обавези да припреми пројектно-техничку и осталу документацију неопходну за реализацију посла.

Гимназију је јуче обишао председник општине Ненад Миленковић, који је истакао да сређивање фасаде најстарије српске гимназије не служи на част само локалној самоуправи и Карловчанима него и широј заједници.

Фасада има око 4.500 квадатних метара и потребно је прво санирати пукотине и оштећења

“То је национални пројекат који треба да служи на понос целом нашем народу и држави јер установа тог типа представља обавезу и част за сваког понаособ у овој држави“, рекао је Миленковић, и похвалио напоре директора  школе да се капитални посао враћања сјаја Карловачкој гимназији спроведе на најбољи начин.

Како сазнајемо од грађевинског инжењера у ГАТ-у Борише Жарковића, пред радницима тог предузећа је врло захтеван задатак.  Фасада има око 4.500 квадатних метара и потребно је прво санирати пукотине и оштећења, а на местима где недостају делови орнаментике, неопходно је надоместити их. Део прозора ће бити замењен, у зависности од стања у којем су, а остатак само оправљен. Рестаурација фреске Светог Николе биће поверена сликару по избору Покрајинског завода за заштиту споменика културе, који иначе и надзире радове.

По Жарковићевим речима, иако ГАТ може да се похвали да је радио на заштићеним објектима, ангажман на обнови најстарије српске гимназије, чија зграда је подигнута 1891. године, представља за предузеће велику част.

Пре четири деценије саниран је и кров Гимназије као и грејне инсталације

Вредност радова по уговору с извођачем је 202.750 евра.

По информацијама боље упућених, фасада Карловачке гимназије последњи пут окречена је пре око 35 година. Тај посао је тада био поверен београдском „Полету”. Тада је рестаурирана и унутрашњост здања, тачније, зидна декорација у Свечаној сали, зборници и ходницима. Сликар-рестауратор Душан Нонин је тада рестаурирао фреску Светог Николе, која се налази на спољашњем зиду у дворишту школе. Пре четири деценије саниран је и кров Гимназије као и грејне инсталације.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић