Изложба: ЧАЈНИЦИ – СВЕДОЦИ ПРОШЛОСТИ

У Завичајној збирци Музеја града Новог Сада у Сремским Карловцима у среду 10. маја у 19 часова биће отворена изложба „Чајници – сведоци историје“.

Музеј града Новог Сада намерава да путем ове изложбе представи део богате приватне колекције чајника коју годинама, с љубављу и ентузијазмом, формира госпођа Марија Касаш, Новосађанка рођена у Новом Бечеју. Њена колекција броји око 600 чајника, а на изложби ће бити представљено стотинак чајника са различитим мотивима.

Први записи о чају потичу из Кине, крајем старе и почетком нове ере, сведочећи о његовој широкој употреби. Чај, којем је још у то време придаван велики значај, вероватно се користио и вековима раније. Из Кине се раширио по читавом свету – прво је стигао у Јапан (у 6. веку), а затим у Холандију, Француску, Русију и Велику Британију (у 17. веку), одакле се ширио по Европи. Велика Британија, једна од најмоћнијих и најутицајнијих светских имеприја у 18. и 19. веку, најзаслужнија је за ширење културе пијења чаја. О томе сведочи и чувени британски обичај служења чаја у 5 часова поподне, који је имао велики друштвени значај.

У Србији је обичај испијања чаја прихваћен тек крајем 19. века. По угледу на европске градове, и у Београду су организоване чајанке на које је долазило одабрано друштво, а тај обичај се одржао све до Другог светског рата. У Сремским Карловцима и Новом Саду, средиштима Срба у Аустријској монархији у 18. и 19. веку, а затим и као делу Краљевине Југославије, чајанке су биле важан друштвени догађај.

Чајници су, као важан део сервиса за чај, инспирисали госпођу Марију Касаш да их прикупља а из музеја се надају да ће Карловчани бити инспирисани и донети у Музеј своје чајнике да их прикажемо и формирамо изложбу у изложби.