Изградња 11 марина на Дунаву, Тиси, Сави, Бегеју и ДНД

БЕОГРАД: Завод за урбанизам Војводине и предузеће „Ехтинг“ из Београда, у сарадњи с покрајинским Секретаријатом за привреду и туризам, израдили су студију по којој је изградња марина осим на реци Бегеј могућа на још 10 локација на Дунаву, Тиси, Сави и каналу Дунав-Тиса-Дунав.

Пројекат прекограничне сарадње између Србије и Румуније, наиме, предвиђа ревитализацију пловности канала Бегеј, који ће се финансирати средствима ЕУ.

Како пишу медији, студија је предвидела пет марина на Дунаву, две на Тиси, и по једну на каналу ДТД, Сави и Тамишу.

Када је реч о Дунаву, марине су предвиђене за Бачко Ново Село, Сремске Карловце, Старе Бановце, Ковин и Стару Паланку, затим, на Тиси су планиране локације Сента и Тител, на Сави у Сремској Митровици, на Бегеју у Зрењанину, на Тамишу у Панчеву, а на каналу ДТН марина је предвиђена код Србобрана.

Пројектом прекограничне сарадње осим изградње марине на Бегеју, предвиђена је и изградња пристана у центру Зрењанина, реконструкција четири преводнице, две у Зрењанину, а две у Темишвару, као и изградња бициклистичке стазе.

Завршетак пројекта предвиђен је за август 2021. године, а радови на чишћењу Бегеја, који ће означити почетак пројекта, почињу на пролеће, преносе медији.

извор: дневник.рс