„Из пера једне сремице“


Текст: Бранислав Санчанин  / Фотографија: Ђорђе Радивојевић

 

У Свечаној сали сремскокарловачког Магистрата 11. фебруара промовисана је прва самостална збика песаме „Из пера једне Сремице“, Весне Фекете.

Песникиња истиче да инспирацију за своје стваралаштво налази свуда око ње, у месту где живи – изазовним Карловцима, међу пријатељима, у породици, свакодневним дешавањима, а део одговора читаоци могу да пронађу и у наслову књиге.

Ауторка је казивала песме из збирке, а о њеном стваралаштву говорио је рецензент, Предраг Вуковић Пеђолино.

Овом значајном догађају за културу Сремских Карловаца присуствовао је и председник Општине, Ненад Миленковић, који је, осим срдачних честитки ауторки за књижевни првенац, најавио снажну подршку културним дешавањима.

Промоцији нове књиге Весне Фекете, присуствовао је и помоћник градоначелника Чачка, Владан Милић.

Сродност поезије и музике потврдили су својим сјајним наступом Бобан Џевердановић и Трио „ИСОН“, под вођством Миодрага Мише Близанца.

Специјални гости вечери били су учесници другог међународног песничког фестивала „Сремскокарловачки песнички бродови“, Гордана Мишев из Београда, која је минуле године понела ласкаву титулу најбоље песникиње у категорији песама инспирисаних Сремским Карловцима, и Милојко Калосеровић из Чачка, заступљеног у заједничкој збирци песама са поменутог фестивала поезије одржаног на Видиковцу.

Посебан тон овом песничком скупу дала је Ивана Олујић, која је амбијент обогатила својим сликама из циклуса „Православне светитељке“.

Поезија, као истинска краљица уметности, те хладне фебруарске вечери била је снажан магнет за све оне који схватају да овде није реч о пуком занату, већ о привилегији појединаца који могу, знају и хоће да своје емоције поделе са другима.

Збирка песама „Из пера једне Сремице“ заједнички је подухват Карловачког листа и београдског издавачког предузећа „3Д+“. Захвалност за насловну фотографију адресирана је на Ђорђа Радивојевића из Сремских Карловаца.