Евоцирано сећање на великог карловачког добротвора

Четврту годину заредом од смрти великог добортвора, филантропа и задужбинара проф. др Миодрага Радуловачког, у Сремским Карловцима је у петак евоцирано сећање на његов племенит лик и дело.

Причу о том човеку који је новију историју Сремских Карловца обележио својим задужбинарским делима, овог пута започео је дугогодишњи новинар и хроиничар овог места Бранислав Санчанин, који је бавећи се новинарством имао прилику да упозна и сарађује са професором Радуловачким.

Говорећи о професору, Санчанин је подсетио на његов задужбинарски опус започет 2007. године  обновом чесме „Четири лава”. Годину дана касније, истако је Санчанин, захваљујући професору, обновљен је споменик Бранку Радичевићу на Стражилову, да би уследио и највећи ктиторски изазов – изградња енергетски ефикасне и самоодрживе зграде у дворишту Еколошког центра, као и обнова фасаде зграде Еколошког центра, који данас у част великог добротвора и задужбинара, носи назив “Радуловачки”.

– То је очекивани, одговоран и пријатељски гест Покрета горана Војводине, који се на тај начин бар симболично одужио професору Радуловачком – рекао је Санчанин. – Међутим искрено се надам да ће се и Сремски Карловци одужити човеку који је оставио дубок траг и који нас је задужио да негујемо управо оне вредности за које се он борио и веровао да све што чини има пуно смисла. Зато је ово прилика да се најозбиљније размотри предлог о томе да једна карловачка улица или трг понесе назив по њему, а што би био један од мотива и позив осталим добротворима да крену сада већ добро утабаним путем.

Санчаниново излагање подстакло је и остале да изнесу своје сећање на професора. О њему су говорили рођака Будислава Јеленковић, председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић и планови те одранизације Марко Љубичић и Владимир Будалић, Јасна Атанацковић из Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца. Професоров друг из гимназијских дана проф. др Бориша Вуковић, те председник Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва проф. др Драган Данкуц осврнули су се на професионалне домете др Радуловачког.

Овогодишње сећање завршено је договором да се надлежнима поднесе захтев о давању професоровог имена једној улици или тргу у Карловцима, као и да се осмисле нови видови евоцирања успомене на њега.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић