Додељене стипендије за најбољих 26 студената Сремских Карловаца

Локална самоуправа у Сремским Карловцима стипендираће у току ове школске године 26 студената са своје територије, што је највише до сада. Толико њих се и пријавило на општински конкурс у октобру, а данас је у Магистрату приређено свечано потписивање уговора.

Сви они, како је прописано општинском одлуком о стипендирању, имају најмање 9,00 просечну оцену, а међу њима с најбољим просеком од 9,95 истиче се Николина Маравић, студент Факултета техничких наука. Највише студената које ће општина новчано потпомагати је управо са ФТН-а, њих шесторо, петоро их студира медицину, Филозофски факултет и ПМФ студира по четворо Карловчана, три похађају Академију уметности и по један студент – стипендиста је са Пољопривредног, Факултета спорта и физчког васпитања, ВШСС за васпитаче и Високе техничке школе струковних студија.

Најбољим студентима, стипедније је свечано уручио председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић.

– Брига о младима, који су  будућност Сремских Карловаца  је наша највећа обавеза – рекао је председник карловачке општине Ненад Миленковић. – Будућност није само у зградама, у асфалтирању улица, него у интелигентним, способним и образованим младим људима. Лане је било 14 студената са просеком вишим од 9,00, које смо стипендирали, а сада их имамо 26. То је импресиван податак, и треба да служи на част њима самима, који су постигли такав успех, нису ниједан испит пали, нити обновили неку годину, већ студирају према зацртаној динамици, чак и брже од тога. Верујем да ће врло брзо они  бити ти који ће доприносити креирању друштевне свести на врло квалитетан и академски начин.

Према речима шефа Одељења за друштвене делатности Наде Остојић Агбабе, студенти ће примати месечно 10.000 динара, почев од 1. децембра.

– Висина студентских стипендија је на прошлогодишњем нивоу, али су још увек нешто изнад државних – казала је Нада Остојић Агбаба. –  Уплаћиваћемо их почев од 1. децембра на њихове текуће рачуне у наредних 10 месеци. Из разговора са њима, сазнајемо да  најчешће  добијени новац троше улажући у себе на различите начине. Тако студенти  Филозофског факултета обично одлучују да путују у земље чије језике студирају, они са техничких факултета користе новац за иновације, учешће у неким пројектима.

То су потврдили и неки од студената. Студенткиња руског језика на Филозофском факултету Светлана  Шаран каже да јој је ово други пут да добија стипендију. Како каже, прошле године јој је пуно значила, јер је била на студентској размени у Пољској и да се нада да ће и овог пута бити тако.

Слично размишљају и сестре Маша и Милана Јовић, студенткиње медицине, а и њихов колега са ФТН-а Момчило Медаковић, студент четврте године, новац планира да утроши на себе.

– Захваљујем се општини  што је успела да обезбеди паре и ове године и одржи  континуитет у стипендирању – рекао је Момчило Медаковић. –  Први пут кад сам конкурисао било нас је десетак, а сада 26 што представља велики помак.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић