До Нове године фасада Карловачке гимназије као нова

Резултати обнове фасаде Карловачке гимназије, која је започета 24. јула, видљиви су на јужном крилу зграде, с уличне стране, одакле су недавно уклоњене скеле и делу дворишта.
Како сазнајемо од новоизабраног директора најстарије српске гимназије Радована Ковачевића, 70 одсто фасадерских радова је завршено. Санација фасаде подразумевала је обијање боје и малтера, чишћење, припрему и наношење грубог слоја малтера, а затим и финог, бојење фасаде те фарбање столарије.

– Дворишна страна је завршена што се тиче грубих радова, остало је да се обоји – напомиње Ковачевић. – Сваки дан очекујемо да ће и то бити готово. На уличној страни рачунамо да ће фасада бити завршена до Нове године, уколико то временски услови дозволе. До тада нам важи и дозвола за заузеће јавне површне, али у случају продужетка окончања радова, тражићемо и продужење тог рока.

Након тога мајстори се селе на фасаду на главном улазу у школу и део до потока.

По Ковачевићевим речима, реконструкција грејних и водоводних инсталација те канализационе и хидрантске мреже, која се одвија паралелно с обновом фасаде, у јужном крилу и средишњем делу објекта у потпуности је завршена. У току су ти радови у северном крилу и прикључење на главни шахт.

Због унутрашњих радова део наставе и даље се одвија у просторијама Светосавског дома, иако је  динамика санације унутрашњих инсталација планирана и изводи се тако да што мање ремети одржавање часова.


Потврђено – Ковачевић директор школе

Школски одбор Карловачке гимназије изабрао је на седници одржаној 15. новембра Радована Ковачевића за директора, а два дана касније стигла је и сагласност Покрајинског секретара за образовање, којом је одлука тог органа школе потврђена. На седници Школског одбора Ковачевић је добио пет гласова, а његов противкандидат професор енглеског језика Милан Ђуришић три. Један члан ШО био је уздржан. Наставничко веће изјаснило се за Ђуришића са 46 гласова, а Ковачевић је добио четири мање, од 111 присутних.


Ускоро би требало да почне и реконструкција котларнице, за шта је школа од Покрајинског секетаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице добила 3.800.000 динара. Како каже Ковачевић, у питању је замена котларнице с појединим прикључцима, што не би требало да се одрази на нормално грејање у школи док трају радови. Ако се тај посао не буде могао обавити у кратком року, уређаји ће бити монтирани на почетку распуста, после 22. децембра, да настава не би због тога била прекидана.

Обнова фасаде, грејних инсталација те водоводне и канализационе мреже у Карловачкој гимназији изводи се у склопу програма модернизације школа у Србији, под покровитељством Министарства просете, науке и технолошког развоја, а финансира се делом из зајма Европске инвестиционе банке, и делом републичким новцем, односно парама локалне самоуправе. Вредност радова је 202.808,98 евра, без ПДВ-а, а рок за завршетак 270 дана. Радови су поверени предузећу ГАТ д. о. о. из Новог Сада. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору ЈУП из Београда обавља стручни надзор, као и надлежни Завод за заштиту споменика културе.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић