Деца и омладина треба да узрастају физички и духовно

Извор: Дневник (З. Милосављевић / Фотографија: Ђорђе Радивојевић

Прослава Светог Саве у Сремским Карловцима, започета дан уочи празника пригодним програмом у Саборној цркви, настављена је данас светим литургијама у сва три тамошња православна храма, а потом и традиционалном Светосавском академијом у Карловачкој гимназији. Све три карловачке школе – Основна школа „23. октобар”, Богословија „Свети Арсеније” и Карловачка гимназија – након паузе дуге пет и по деценија, од 2001. године свог заштитника, Светог Саву прослављају заједно.

– Свети Сава је светитељ који је од свога крштења испунио духовни програм толико снажно да се сјединио с Христом, просветио се благодаћу Пресветога духа и живео у љубави Небескога оца – рекао је протосинђел игуман карловачког манастира Ваведења Пресвете Богородице др Клеопа у својој беседи о првом српском архиепископу и утемељивачу српске правослане цркве Светом Сави. –Данашњи празник никако не треба понизити тврдњама да ми овим академијама обављамо комеморацију једној личности која је задужила цркву, народ и све нас. По логици ствари, онај ко је дужан, треба да врати свој дуг, а ми, српски народ, деца 21. века, показали смо да смо до сада то слабо чинили. Данас Светом Сави поверавамо да молитвено штити најјаче стубове нашег народа – православну породицу, Цркву и просвету, које сваког дана шибају содомски ветрови. Свети Сава нас подучава да деца и омладина треба да узрастају физички, али и духовно, а ми, професори и наставници, морамо то чинити с много љубави и стрпљења, а они који су на државној власти да им пруже могућност да се остваре свако према својим талентима.

На данашњој прослави школске славе епископ сремски Василије даривао је ауторе најбољих литерарних радова о Светом Сави. Прво место освојила је матуранткиња Карловачке гимназије Анастасија Бијелић, друго њен вршњак Јован Васиљевић, а треће ученица другог разреда Софија Божић. Пре академије на светој архијерејској литургији у Саборној цркви преразани су славски колачи свих школа.