Дах Црне Горе у центру српске културе

Дводневна манифестација „Дани Тивта у Сремским Карловцима” почела је у уторак на централном карловачком тргу презентацијом гастро, туристичке и културне понуде тог црногорског града.

Чланови делегације Тивта, града-побратима Сремских Карловаца, представили су слане делиције, карактеристичне за приморје. Реч је о бродету, специјалитету од неколико врста морских риба, и рибљој паштети, што су представници КУД-а „Бока” зачинили музиком и игром. Данас ће од 10.30 сати на истом месту Карловчани моћи да пробају и слатке делиције, виде наступ невладине организације „Машкарада” и изложбу тиватских сувенира.

Овом представљању на тргу претходио је сусрет делегације Тивта с домаћинима у карловачкој општини, на којем су се обе стране сложиле да добробит сарадње двају градова-побратима треба да осете и житељи, и у том смислу су потекле идеје како то спровести у праксу.

„Постоји много простора за сарадњу између две опшине, пре свега на пољу туризма – рекао је председник карловачке општине Ненад Миленковић, и додао да Карловци немају море, али имају културно-историјско наслеђе као ресурс, који ће гледати да унапреде до 2021. године године када ће Нови Сад носити титулу Европске престонице културе, у чему и они учествују као партнер. – Сигуран сам у то да ћемо из дана у дан сарадњу и пријатељске односе преносити на локално становништво и приближити житеље двају градова и оно о чему смо разговарали у Тивту претварати у реалност. Почећемо од корака који су врло једноставни за реализацију, не траже много улагања, а ефекат може бити значајан. Реч је о томе да на званичном сајту општине поставимо линк Тивта, као и осталих градова-побратима, помоћу којих ће Карловчани лакше и брже долазити до информација о њима. Покушаћемо и да на знак пажње који Карловци уживају у Тивту, тиме што је једна улица названа карловчаком, одговоримо на исти начин.

По мишљењу председнице тиватске општине Снежане Матијевић, Сремски Карловци и Тиват треба да продубљују и унапређују братске односе, које је пре десетак година иницирао тадашњи председник те црногорске општине, а садашњи конзул Црне Горе у Србији Миодраг Канкараш.

„Поносна сам на то што имамо такав град за побратима – рекла је Снежана Матијевић. – Овај пут смо дошли да представимо град на другачији начин, да вам пружимо увид у наш културни живот, који најбоље репрезентује Центар за културу по којем се Тиват издваја међу црногорским градовима, али и у гастрономске и туристичке вредности. Сарадњу наших двају градова треба проширити и на грађане Карловаца и Тивта, имамо много планова за то и у наредном периоду ћемо се трудити да их реализујемо.

Презентација потенцијала Тивта у Карловцима уследила је након што су се почетком јуна Карловци представили тамошњој јавности.


Аранжмани за житеље градова-побратима

Директорка тиватске Туристичке организације Габријела Главочић истакла је да су туристички аранжмани за житеље градова-побратима, у  чему Карловци имају посебно место, нешто на чему се сада ради. Како је рекла, током ове узвратне посете представиће постсезонске цене смештаја у тиватским хотелима, додајући да се могу очекивати повољније опције за Карловчане за следећу туристичку сезону. Туристичка организација Тивта представиће се и на ЛОРИСТ-у, на којем је Црна Гора замља-партнер, а у оквиру те манифестације, и новосадска публика у Позоришту младих имала је прилику да види део програма – представу „Горска драма” у режији Обрада Ненезића и продукцији Центра за културу Тиват.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић