„Белило” спремно за борбу са снегом и ледом

Почетак зимске сезоне Јавно комунално предузеће „Белило“, задужено за уклањање снега с карловачких саобраћајница, дочекало је са залихом од тридесетак тона соли и пет тона ризле, што је четвртина од планиране количине.

По речима директора „Белила“ Радослава Јанковића, који је на тој функцији од 30. августа, за одржавање улица током зиме, предузеће има, као и прошле године, на располагању камион ауто-подизач и трактор „беларус“, који имају раоник и посипач за со и унивезалну машину „Daewoo”. Сва возила, каже Јанковић, опремљена су новим гумама.

– Спремни смо за хватање у коштац са снежним падавинама – каже Радослав Јанковић. – Смотру, односно контролу припремљености механизације и материјално-техничких средстава обавили смо смо 1. новембра, када зимска сезона званично и почиње. Зимска служба ће функционисати по устаљеном реду и с истим бројем радника до 31. марта, када се сезона завршава. 

Апсолутни приоритет у чишћењу снега и леда, те спречавању стварања поледице имаће, као и до сада, саобраћајнице у којима се одвија аутобуски саобраћај, стајалишта, вртић, школе и продавнице. У прву групу приоритета спадају улице Јована Јовановића Змаја, Прерадовићева, Митрополита Стратимировића, Гајева, Белило и Стражиловски пут до трафостанице, Карловачких ђака, Петроварадинска, Браће Анђелић, Карађорђева, Патријарха Рајачића и обе бочне улице између Улице патријарха Рајачића и Карађорђеве, Карловачког мира, пут према Радној зони „Просјанице“, сва укључења са споредних улица на државни пут у дужини од 30 до 50 метара ради безбедног одвијања саобраћаја.

У случају сахрана, биће приоритетно чишћене и улице које воде на гробља, као и оне у којима живе болесни и непокретни који примају кућну негу и морају да одлазе у здравствене установе ради добијања терапије. Улице Дока, Дунавска, Ивана Филиповића, Јована Гроса, Балканска, Чератска, Васе Пелагића, Доситеја Обрадовића, Гаврила Принципа и Светозара Марковића увршћене су у другу групу приоритета, док су у трећој Стражиловски пут, од трафостанице до Стражилова, и остале непоменуте улице и путни правци.

По дугогодишњој пракси, мање количине соли – обично су то вреће од  50 килограма – биће распоређиване по пунктовима да би их грађани могли сами користити по потреби.

У случају ванредног стања на саобраћајницама насталог услед снега и ветра јаког интензитета, ледене кише, ниске температуре, с чим „Белило“ не буде могло да се избори, предвиђена је могућност ангажовања додатне механизације од јавних предузећа као што су „Пут“, „Бачкапут“ или „Сремпут“.

Пројекат „Непристрасно информисање у Сремским Карловцима” реализује Дневник Војводина прес, а суфинансира општина

Сремски Карловци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић