Аргетински амбасадор у Сремским Карловцима

Новоименовани амбасадор Аргентине у Београду Естанислаоа Савелса посетио је данас Сремске Карловце. Аргентинском дипломати ово је уједно прва званична посета неком граду изван Београда након именовања на ту дужност.

У карловачком Магистрату амбасадора Савелсу примио је председник општине Ненад Миленковић пожелевши му добродошлицу и успешну дипломатску службу. Миленковић је госта из Аргентине укратко упознао са историјом Сремских Карловаца, нарочито истичући неколико значајних датума у њиховој прошлости.

– Иако по површни имају свега 50, 8 километара квадратних и само 8.750 становника, Сремски Карловци по свом значају представљају мегаполис – рекао је Миленковић. – Карловци су место у којем је подигнута прва српска гимназија, друга по редоследу у православљу, Богословија. Међутим, посебно смо поносни на Карловачки мир из 1699. године, којим је окончан шеснаестогодишњи Велики бечки рат, захваљујући чему Карловци јесу и град мира. Карактеристично за тај догађај јесте да се први пут седело за округлим столом приликом преговора. Догодине, тачније, 26. јануара, обележићемо 320 година од тог значајног европског мировног споразума, а догађај на који смо посебно поносни је проглашење Српске Војводине 1848. године у Сремским Карловцима, тај догађај означио почетак уједињења Војводине са матицом Србијом која се и догодила 1918. године.

Миленковић је истакао да осим по културно-историјским догађајима, утканим у прошлост Сремских Карловаца, они јесу познати и по вину. Напоменуо је да у њима делује Департман за воћарство, виноградарство, пејзажну архитектуру и хортикултуру новосадског Пољопривредног факултета, као и да су у 19. веку Карловци имали највише винограда, чак 1.700 хектара. Данас, како је Миленковић рекао, је површина под лозом знатно мања, али ресорно министаство и покрајински секртаријат улажу напоре да се њихов број повећа, те да будући да Аргентина спада у ред највећих произвођача и извозника вина на свету, Карловчани могу много од Аргентинаца да науче.

Захваливши се на добродошлици и лепом пријему амбасадор Естанислаоа Савелса је рекао да је импресиониран Карловцима који јесу мали град, али са изразитим карактером. Напоменуо је да Срби и Аргентинци имају додирних тачака у својој прошлости, наводећи да је Аргентина била под влашћу Шпаније када је на њеном челу била династија Хабзбурговаца, и да се у том смислу може рећи, да су братски народи. Посебно је истакао да су аргентински војници деведесетих година штитили српски народ у Хрватској и да је Аргентина увек била уз Србију и подржавала је. Казао је да има много простора за сарадњу са српском страном, а једно од поља деловања јесте винарство.

 

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић