Одржана прес конференција поводом Карловачке бербе грожђа 2018.

Данас је у свечаној сали општине Сремски Карловци одржана прес конференција поводом предстојеће „Карловачке бербе грожђа 2018.“

Манифестација Грожђебал, којом се традиционално сваке године у зениту лета обележава почетак бербе грожђа, свечано ће бити отворена у петак, 7.септембра у 20.50 часова, а трајаће до недеље, 9.септембра до поноћи. 

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

Грожђебал је познат по богатом музичком програму, а ове године за посетиоце припремљена су три концерта на главној бини: Сергеј Ћетковић (петак), Фрајле (субота) и Бајага и инструктори (недеља), док ће током поподневних часова пре главних извођача наступати популарни домаћи бендови Друм’н’Зез, Бенд Нијагара и Херценшлус, више гостујућих фолклорних ансамбала, школа музике и плеса.

Као и претходне две године, и ове године обезбеђен је програм за омладину, на ди-џеј бини, где ће наступити популарни ди-џејеви новосадског радија „Ас“.

Први пут ове године Грожђебал ће имати и своју тамбурашку бину, осмишљену да својим изгледом и репертоаром дочара боемски дух старих Сремских Карловаца, а у импровизованој кафаници под отвореним небом наступаће  тамбурашки састави Зоруле и Романса.

 

ПОЗОРИШНИ ПРОГРАМ

Још једна новина ове године је позоришна бина, а посетиоци ће моћи да погледају две вечерње представе у свечаној сали Карловачке гимназије:  „Слике из живота Владике Николаја Велимировића“ и монодрама „Живот је лото“. Улаз на представе је бесплатан, али је број посетилаца ограничен.

 

ДЕЧЈИ ПРОГРАМ

Током преподневних часова, у суботу и недељу, на главној бини је планиран дечији програм у оквиру ког ће бити изведене позоришне представе, наступ мађионичара Воларе и Пеђолина, као и креативно-едукативне радионице на тему јесени и бербе грожђа. Сва три дана фестивала у еколошком центру Радуловачки ће се одржавати римско-келтске радионице за децу од 15 до 19 часова.

 

ТУРИСТИЧКИ ПРОГРАМ

У оквиру фестивала, у суботу и недељу, Покрет горана Војводине организује пловидбу катамараном и уживање у лепоти Дунава у непосредној близини центра Сремских Карловаца. Поласци су код хотела Дунав од 15 до 19 часова, на сваких сат времена. Бесплатну вожњу катамараном посетиоци могу освојити учествујући у наградној игри на ФБ страни нашег фестивала:  “Грожђебал – Карловачка берба грожђа“

 

О ГРОЂЖЕБАЛУ

Манифестација “Карловачка берба грожђа” (Грожђебал) је настала из традиционалне свечаности којом се обележавао почетак бербе грожђа. Обновљена је 1992. године, одржава се у једном од најзначајнијих виноградарских крајева у нашој земљи и представља један од симбола Сремских Карловаца, као и важан сегмент богате туристичке понуде. Основни циљ је неговање културне и духовне традиције града, унапређивање туризма, а пре свега, подстицај свим виноградарима да истрају у производњи вина и на тај начин наставе богату традицију.

Програм манифестације “Карловачка берба грожђа” се састоји од изложбеног дела у оквиру кога се организује изложба грожђа, вина и аутентичних сувенира и културно-уметничког дела у оквиру кога се организује богат културно-забавни програм (концерти еминентних извођача, представе, фолклорни ансамбли, плесне групе…) Програм се одвија у центу Сремских Карловаца, а сваке године ову манифестацију посети више од 60.000 људи.